ספר ההשגה

דוד טנא

לתוכן העניינים

להזמנה: מוסד ביאליק

ספר ההשגה: הוא כתאב אלמסתלחק לר’ יונה אבן ג’נאח בתרגומו העברי של עובדיה הספרדי – מהדורה ביקורתית על יסוד שני כתבי יד ובהשוואה למקור הערבי בתוספת מבוא, הערות ומפתח הפסוקים.

״ספר ההשגה” הוא חיבורו הראשון של גדול המדקדקים העבריים בימי הביניים, ר’ יונה אבן ג’נאח. בספר ההשגה הוא בא להשלים את שהחסיר ר’ יהודה בן דוד חיוג’ שפעל בספרד במפנה האלף הראשון לסה”נ. אבן ג’נאח ראה את עצמו תלמידו הרוחני של חיוג’, אימץ את חידושיו בתחום תורת השורש העברית, עשה להסברתם ולהפצתם, וכתב על פיהם דקדוק שלם ומילון שלם לעברית המקרא. אבל תחילה וראש הוא כתב בספר זה ״השגות” והשלמות לחיבוריו של חיוג’ על הפעלים העלולים והפעלים מגזרת הכפולים. אבן ג’נאח מעיד עליו כי קרא את התנ”ך שמונה פעמים לצורך כתיבת ספר ההשגה.

פרופ’ טנא (תרפ”ב–תשנ”ז / 1922–1997) הקדיש שנים רבות לההדרתו המדעית של ספר ההשגה ולביאורו. הוא היה מחשובי החוקרים בתחום חכמת הלשון העברית בימי הביניים ובעברית החדשה. הוא לימד בחוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית בירושלים ויסד בו את המגמות בלימודי עריכה ובתרבות הדיבור. הוא היה ממייסדי החוג ללשון העברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב וממעצבי דמותו, והיה חבר האקדמיה ללשון העברית. כן שימש חוקר אורח באוניברסיטאות שונות בעולם, בייחוד בספריות המחזיקות אוספים מן הגניזה, כגון קיימברידג’ באנגליה וסנט פטרסבורג ברוסיה.

ספר ההשגה נותר בעזבונו של פרופ’ טנא, ותלמידו המובהק פרופ’ אהרן ממן הוא שטיפל בהשלמת המלאכה מתוך בקיאות רבה בנושא כאחד החוקרים החשובים של חכמת הלשון העברית בימי הביניים. בזכות עבודתו המסורה והמלומדת זכה ספר ההשגה לצאת לאור וזכה דוד טנא שתורתו תתפרסם במהדורה מופתית.

מק"ט: 42020 קטגוריה: