מחקרים בעברית בת זמננו

אורה (רודריג) שורצולד

 98.00

סדרת אסופות ומבואות בלשון, כב

לתוכן העניינים

העברית בת ימינו היא נושא מרתק למחקר בלשני, משום שהיא ממשיכתה של לשון עתיקה ובד בבד היא לשון בהתחדשות מתמדת. במחקרים שכונסו בספר זה המחברת מראה כי המקורות העבריים הקלסיים הם הבסיס למערכת הדקדוק של העברית החדשה, אך השפה ממשיכה להתפתח ולהשתנות והשפעות הלעז רבות בה.

גישתה של המחברת אל המחקר הבלשני של העברית מתייחדת בכמה נקודות מוצא: מבנה ההברה כגורם המזהה את המילה כעברית; הקושי שגורמות דווקא המילים השכיחות על תפיסה דקדוקית כוללת של העברית ועל לימודה; הבחנה בין דקדוק המילים העבריות המקוריות ובין דקדוק המילים השאולות והדומות להן; השפעות החברה על השינויים המתחוללים בעברית של ימינו.

שלושה־עשר המחקרים המתפרסמים בספר נערכו ועובדו מחדש, והם מקובצים בשלושה שערים: היבטים דקדוקיים; חברה, חינוך ולשון; סוגיות מילוניות. בחלק האחרון נדונה גם השפעת הספרדית היהודית על העברית בת זמננו.

אורה (רודריג) שורצולד היא פרופ’ אמריטה של המחלקה ללשון העברית וללשונות שמיות באוניברסיטת בר־אילן, חברת האקדמיה ללשון העברית וחברה מכותבת של האקדמיה הספרדית המלכותית. היא נמנית עם החוקרים החשובים של העברית בת זמננו ושל הלאדינו (הספרדית היהודית). הייתה נשיאת החברה הישראלית לחקר שפה וחברה ונשיאת החוג הישראלי לבלשנות, וב-2015 זכתה בפרס לנדאו של מפעל הפיס על חקר הלאדינו. בספריה: דקדוק ומציאות בפועל העברי (1981); תרגומי הלאדינו לפרקי אבות (1989); מילון למונחי בלשנות ודקדוק (1992, עם מיכאל סוקולוף); העברית בת־זמננו (1994); Modern Hebrew (2001); פרקים במורפולוגיה עברית (2002); מילון ההגדות של פסח בלאדינו (2008); סדר נשים: סידור תפילות בלאדינו (2012).

מק"ט: 3fd609832924 קטגוריה: